Skip to content
Telia ökar datacentereffekten – artificiell intelligens ökar datacentrens behov av kapacitet

Telia ökar datacentereffekten – artificiell intelligens ökar datacentrens behov av kapacitet

20.5.2024 – Spridningen av AI-tjänster ökar datacentrens behov av kapacitet med cirka 30 procent varje år i Norden. I Telia Helsinki Data Center byggs för närvarande ytterligare 4 MW kapacitet.

Sökmotorer och andra onlinetjänster använder sig i allt högre grad av artificiell intelligens. Spridningen av AI-tjänster ökar datacentrens behov av kapacitet med cirka 30 procent varje år i Norden. Enligt olika uppskattningar kräver till exempel en onlinesökning med artificiell intelligens minst 5–10 gånger mer effekt än en traditionell Google-sökning. I Telia Helsinki Data Center byggs för närvarande ytterligare 4 MW kapacitet.

”Maskiner som utför AI-beräkningar förbrukar mycket el under beräkningen. Vår utmaning är att få all den elen levererad till ett mycket litet utrymme och sedan på ett kontrollerat sätt leda bort den värme som uppstår till följd av användningen. Värmen som samlas in från datacentret överförs till fjärrvärmenätet för att distribueras till tusentals hem och fastigheter i Helsingfors “, säger Matti Tella, chef för Telia Helsinki Data Center.

Telia Helsinki Data Center byggdes i Sockenbacka i Helsingfors år 2018 för att tillhandahålla colocation-utrymmen, dvs. serverutrymmen, för olika kunder. Redan då var datacentret på 34 000 kvadratmeter utformat för att vara flexibelt och så energieffektivt som möjligt.

“Med den modulära konstruktionen säkerställde vi möjligheten att utvidga datacentret, eftersom världen och våra kunders behov förändras”, säger Michael Holm, Telias Global Sector Lead.

I takt med att AI-tjänsterna ökar behöver numera även nya slags aktörer serverutrymmen

“Det finns många nya aktörer på AI-fronten, vars behov av datacenterutrymme plötsligt har vuxit till tiotals megawatt. Detta innebär hundratals nya ställ och en investering på tiotals miljoner euro”, säger Holm.

Som svar på bland annat den ökade användningen av artificiell intelligens och andra nya onlinetjänster bygger Telia Helsinki Data Center för närvarande 4 MW ytterligare kapacitet, som färdigställs i början av år 2025.

Enligt Jari Innanen, affärschef på Granlund, kommer det behov av dataprocesser som artificiell intelligens kräver att öka datacentrens kapacitet enormt och i allt snabbare takt.

Enligt Innanen måste datacentren i sina framtida investeringar ändra sin utrymmesanvändning för att mer effekt ska få plats på tillgängliga kvadratmetrar. “Flexibiliteten i modulariteten ger goda förutsättningar för att öka effektkapaciteten.”

Granlund fungerar som planeringspartner för Telias datacenterprojekt. Det krävs ofta förändringar i till exempel kyllösningar och eldistributionsmetoder.

Vill du veta mer?

Jari Innanen

Affärschef, datacentral
Granlund Oy

Se våra referenser för datacenter

Kuopio

LUMI är världens mest energieffektiva och ekologiska superdator

Service

Datacenterprojektering

Industry

Datacenter

Förhållandena i norra Finland skapar den perfekta miljön för ett energieffektivt och driftsäkert datacenter som är hållbart ur ett livscykelperspektiv.…
Reference
Helsinki

Nytt Ember-datacenter använder endast förnybar energi

Service

Telia ökar datacentereffekten – artificiell intelligens ökar datacentrens behov av kapacitet

Industry

Datacenter

Centret uppfyller de högsta säkerhetsstandarderna, drivs endast med förnybar energi och erbjuder ett unikt övervakningssystem utformat för att kapa kostnader…
Reference

Telias datacenter i Helsingfors – drömmen för en ingenjör

Service

VVS-projektering, Elprojektering, Styr- och reglerprojektering, Tele- och säkerhetsprojektering

Industry

Datacenter

Telia Helsinki Data Center är Nordens största co-location datacenter.. Granlund utförde detaljprojekteringen och driftsättningen av det nya datacentret.
Reference

Miljövänlig kylning av en superdator

Service

Datacenterprojektering

Industry

Datacenter

Granlund har projekterat datacentret för den europeiska superdator som ska placeras i Kajana. Datacenterverksamheten är koldioxidneutral – miljöbelastningen kan till…
Reference

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Bli bland de första att ta del av de senaste nyheterna och trenderna kring Granlund och fastighets- och byggsektorn

Sök