Skip to content
Om Granlund GroupHistoria

Granlunds historia i korthet

Upptäck vår tillväxt från ett litet ingenjörsföretag till en internationell pionjär inom energieffektivitet och digitala lösningar.

1960

Ingenjörskontoret “Insinööritoimisto Olof Granlund Antti Oksanen” grundas i centrala Helsingfors. Bolagets första VD var Olof Granlund.

1965

På fem år växer företaget från 7 till 48 anställda.

Sent 60-tal

Bland projekten på 60-talet fanns HEVAC-teknik för sjukhus, skyddsrum och anläggningar för försvarsdepartementet.

Tidigt 70-tal

De första datorprogrammen tas i bruk på Granlunds kontor. Bland projekten finns tunnelbanestationer och industriprojekt.

1979

Oljekrisen 1979 gör att Granlund börjar erbjuda energianalyser för byggnader. Detta kan ses som början på företagets mål att göra byggnader mer energieffektiva.

1980-tal

Tjänsteutbudet utökas till alla områden inom byggnadsteknik.

1989

Reijo Hänninen tillträder som den andra VD:n för Granlund.

1990-tal

Olof Granlund går i pension och överlämnar ägandet till fem långtidsanställda. 90-talet var starten för Granlunds partnerskapsmodell då antalet aktieägare ökade till tjugo anställda.

1991

Granlund börjar utveckla en programvara för fastighetsförvaltning som var föregångaren till programvaran Granlund Manager.

2000-tal

Granlund fortsätter att fokusera på digitala verktyg och slutför år 2004 sitt 500:e projekt med datamodellering av byggnader.

2010

En egen avdelning för energi- och miljöledningstjänster introduceras. Företagets tredje VD, Pekka Metsi, tillträder.

2010-tal

Granlund börjar växa genom flera förvärv och organisk tillväxt. Även partnerskapsmodellen förstärks i takt med att antalet aktieägare ökar betydligt.

2020-tal

Granlund är ett bolag som ägs av närmare 300 aktieägare, alla anställda på Granlund. Företaget har filialer runt om i Finland samt i Sverige och Storbritannien.

2024

Granlund strävar efter stark tillväxt och internationalisering genom att stärka sin ägarbas genom att tillföra en ny internationell ägare. Majoriteten av ägandet kvarstår hos Granlunds aktieägare och investeringsföretaget ICG blir en minoritetsinvesterare.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Bli bland de första att ta del av de senaste nyheterna och trenderna kring Granlund och fastighets- och byggsektorn

Sök