Skip to content
Granlund Sweden spelar en viktig roll i datacenterbranschen

Granlund Sweden spelar en viktig roll i datacenterbranschen

11.4.2022 – Ett team på tio ingenjörer formar framtiden inom datacenterdesign. Nu planerar Granlund Sweden att utöka verksamheten.

Themes
Data and digitalisation
Share

Granlund Sweden är specialiserat på datacenterdesign, en bransch som växer globalt. Nästan fem miljarder människor runt om i världen använder internet och antalet ökar. Datacenter möjliggör snabba uppkopplingar och framtida utveckling.

”Många teknikföretag pressar sin kapacitet till det yttersta, och infrastrukturen tar form och expanderar i alla länder, inklusive Sverige. Det är därför vi behöver ett lokalt företag som fokuserar på datacenterdesign”, säger elkonstruktionsingenjören Nils Edvinsson.

Tillväxt på horisonten – lediga tjänster

Edvinsson är en av tio ingenjörer som arbetar för Granlund Sweden. Företaget grundades 2020 och är en viktig aktör på marknaden med stora internationella kunder och tillväxtplaner.

”Under de närmaste åren har vi för avsikt att anställa minst 50 specialister. På så vis kan vi stärka vår position i Sverige och expandera till andra marknader som Norge och Danmark,” säger Granlund Swedens VD Marcus Karlsson.

Granlund Sweden grundades ursprungligen i Lidköping, men några av medarbetarna har sin bas i Stockholm. ”Det är skönt att vara tillbaka på kontoret, men pandemin visade att det faktiskt är lättare att arbeta på distans än vi trodde. Vi kan fortfarande arbeta hemifrån vid behov,” säger Nils Edvinsson.

Under de närmaste åren har vi för avsikt att anställa minst 50 specialister.

Marcus Karlsson, VD, Granlund Sweden

Datacenterbranschen förändras snabbt

Det är inte ovanligt att ingenjörerna sitter vid sina datorer hela dagarna, men en stor del av jobbet på Granlund handlar också om att arbeta med kunder och kollegor och därför är social kompetens avgörande. Tillit och transparens anses vara nyckelvärderingar och ambitioner i yrkeslivet uppmuntras.

”Våra arbetsuppgifter är verkligen utmanande. Vi är inte rädda för att utnyttja möjligheten när den bjuds”, säger Karlsson.

För vissa av medarbetarna är resor en stor del av jobbet. HVAC-ingenjören Ulrika Millqvist har arbetat på anläggningar två dagar i veckan under hela pandemin. Hon kommer tidigare från gas- och oljeindustrin.

”Datacenter är framtiden, och det är jättekul att få vara en del av denna utveckling. Jag är den enda kvinnan på kontoret, men som ingenjör är jag van vid detta. Vi har roligt tillsammans och förlitar oss på varandra, och självklart måste vi leverera och få jobbet gjort”, säger hon.

Att arbeta i den här branschen är mycket givande eftersom den är så utvecklande, och vi arbetar med några av de största och mest spännande teknikföretagen.

Nils Edvinsson, elkonstruktionsingenjören, Granlund Sweden

Även om erfarenhet inom datacenterdesign är enormt värdefullt finns det också behov av kompetens inom andra Granlund-ingenjörsområden, inklusive värme, ventilation, luftkonditionering, rördragning och kylning. Det mesta av kommunikationen på företaget sker på engelska, så det är ett måste att behärska detta språk flytande.

”Att arbeta i den här branschen är mycket givande eftersom den är så utvecklande, och vi arbetar med några av de största och mest spännande teknikföretagen. Möjligheterna är oändliga om du kan lära dig att hantera detta område”, avslutar Nils Edvinsson.

Vill du veta mer om Granlund Sweden?

Marcus Karlsson

Marcus Karlsson

VD
Granlund Sweden AB

Ta del av fler nyheter

Telia ökar datacentereffekten – artificiell intelligens ökar datacentrens behov av kapacitet

20.05.2024 – Sökmotorer och andra onlinetjänster använder sig i allt högre grad av artificiell intelligens. Spridningen av AI-tjänster ökar datacentrens behov av…

News

De flesta fastighetssytemen är föråldrade

13.05.2024 – Fastighetssystemen är ofta föråldrade och överensstämmer inte med dagens krav. Föråldrade system orsakar problem för alla som behöver aktuell och…

News

Strikt kostnadskontroll över underhållsprojekt

06.05.2024 – Data från projekt- och driftsfasen för byggnader har förts närmare varandra. De viktigaste fördelarna med integrationen mellan Granlund Manager och…

News

Träffa oss på Energimässan och Tech Show i Stockholm

11.04.2024 – På Energimässan berättar vi om vårt arbete inom Energieffektivisering, Elprojektering och vår mjukvara Granlund Manager. På Techshow får du veta…

News

Utfasning av lysrör

19.03.2024 – Lysrören fasas ut – ett viktigt steg mot en mer effektiv och miljövänlig belysning i framtidens fastigheter.

News

Underhållsdata för hissar, rulltrappor och automatiska dörrar överförs automatiskt till Granlund Manager

29.02.2024 – Genom programvaruintegrationen mellan KONE och Granlund överförs underhållsdata för utrustning som servas av KONE automatiskt till Granlund Manager. Dialogen mellan…

News
Pekka Metsi, Granlund

Granlund Group gjorde ett bra resultat i ett krävande marknadsläge

13.02.2024 – Granlund Group klarade sig bra år 2023, trots att läget på fastighets- och byggmarknaden var utmanande. Starka kundrelationer och specialkompetens…

News

Granlund Stockholm – det lilla teknikprojekteringsföretaget med de stora resurserna

06.02.2024 – De ligger i framkant när det gäller omsorg för detaljerna, både för sina kunder och de anställda. Nu är de…

News

Nordiskt SCANVAC-pris till Pekka Metsi

13.11.2023 – SCANVAC belönar vartannat år privatpersoner, företag eller organisationer i de nordiska länderna som har lämnat enastående bidrag på området för…

News

Sök