Skip to content
Granlund förvärvar strategisk majoritet i K-Lab Projektering AB

Granlund förvärvar strategisk majoritet i K-Lab Projektering AB

27.6.2024 – Granlund, ledande inom datacenterprojektering och konsultationsexpertis i Norden, kommer att utöka sin datacenterverksamhet i Sverige genom ett strategiskt majoritetsförvärv i K-Lab Projektering AB. Detta kommer ytterligare att stärka Granlunds position på den nordiska datacentermarknaden och stärka tjänsteutbudet.

Themes
Granlund Group
Share

K-Lab Projektering AB grundades 2019 och är specialiserade på konstruktionsprojektering, anläggningsteknik, projektledning och BIM-koordinering. Med 25 anställda och filialer i Stockholm, Göteborg, Malmö och Mumbai har K-Lab Projektering AB etablerat sig som en viktig aktör inom datacentersektorn.

“Förvärvet av en majoritetsandel i K-Lab kommer avsevärt att stärka vår position inom nordiska datacenterprojekt och vår förmåga att betjäna våra internationella kunder. Konstruktionsprojektering är ett viktigt område för vår affärstillväxt och på så sätt kan vi erbjuda våra kunder en ännu mer holistisk lokal kompetens för datacenterprojekt”, säger Timo Ranne, International Business Development Director på Granlund.

Vi ser det nya samarbetet som ett sätt att utnyttja Granlunds expertis för att växa på vår marknad och leverera totalteknik till datacenterprojekt i hela Norden.

Graham Edge, VD för K-Lab Projektering AB

“Under de senaste åren har K-Lab haft ett nära samarbete med Granlund kring ett antal datacenterprojekt i Sverige och Finland. Vi ser det nya samarbetet som ett sätt att utnyttja Granlunds expertis för att växa på vår marknad och leverera totalteknik till datacenterprojekt i hela Norden”, säger Graham Edge, VD för K-Lab Projektering AB.

Nordens gynnsamma förhållanden lockar datacenter

Byggandet av datacenter i Norden har ökat under de senaste åren och den snabba spridningen av AI-tjänster stärker tillväxtutsikterna ytterligare. De nordiska länderna är en önskvärd plats för placering av datacenter på grund av ett tillförlitligt elnät, ett kyligt klimat, kunnig arbetskraft och låga driftskostnader.

Med över ett decennium av specialisterfarenhet inom datacentersektorn i Norden och Europa erbjuder Granlund nyckelfärdiga tjänster, inklusive platsval, projekteringsutveckling, hanteringen av byggprocessen och slutligen drift och underhåll.

Projektledning och projektering av byggtjänster har traditionellt varit Granlunds styrkor, men med förvärvet har denna kompetens nu utökats till att omfatta konstruktions- och installationsteknik, vilket ytterligare förstärker det holistiska tjänsteutbudet. Totalt sysselsätter datacenterverksamheten upp till 100 experter av Granlunds 1 450 anställda.

“Datacenter är ett viktigt affärsområde för Granlund, där vi ser en stark tillväxt. Vi är glada över att få välkomna K-Lab till vårt team eftersom deras expertis kommer att stärka vår position på den skandinaviska marknaden och förbättra vår kapacitet inom konstruktionsteknik”, säger Pekka Metsi, VD för Granlund.

K-Lab blir en del av Granlund-koncernen

Granlund har redan två dotterbolag i Sverige, ett i Lidköping med fokus på datacenterverksamheten och ett i Stockholm med specialisering på elprojektering. Det totala antalet anställda i Sverige är cirka 40 personer.

Efter förvärvet kommer K-Lab Projektering AB att byta namn till Granlund K-Lab AB och verka som ett dotterbolag till Granlund. Alla nuvarande medarbetare kommer att fortsätta i sina roller under den nya företagskonstruktionen.

Mer information:

Pekka Metsi

VD
Granlund Oy

Timo Ranne

Internationell affärsutvecklingsdirektör
Granlund Oy

Fler av våra nyheter

Grundare av K-Lab: Paul Compensato, Karl Lambert och Graham Edge

Granlund förvärvar strategisk majoritet i K-Lab Projektering AB

27.06.2024 – Granlund, ledande inom datacenterprojektering och konsultationsexpertis i Norden, kommer att utöka sin datacenterverksamhet i Sverige genom ett strategiskt majoritetsförvärv i…

News

Granlund stärker tillväxtplanerna genom samarbete med ICG som ny investerare

19.06.2024 – Granlund Group tillkännagav idag ett nytt partnerskap med den globala alternativa kapitalförvaltaren ICG. Enligt villkoren i partnerskapet kommer ICG gå…

News
Pekka Metsi, CEO of Granlund

Granlund fortsätter starkt

30.05.2024 – Koncernens omsättning ökade med cirka 12 % jämfört med samma period föregående år. Arbetsbelastningen är bra inom alla affärsområden.

News
Pekka Metsi, Granlund

Granlund Group gjorde ett bra resultat i ett krävande marknadsläge

13.02.2024 – Granlund Group klarade sig bra år 2023, trots att läget på fastighets- och byggmarknaden var utmanande. Starka kundrelationer och specialkompetens…

News

Nordiskt SCANVAC-pris till Pekka Metsi

13.11.2023 – SCANVAC belönar vartannat år privatpersoner, företag eller organisationer i de nordiska länderna som har lämnat enastående bidrag på området för…

News
Granlund yhdeksi yhtiöksi Suomessa

Granlund blir ett företag i Finland – förbereder sig inför internationalisering

12.06.2023 – Granlund förnyar sin organisation i Finland och koncernens 12 dotterbolag fusioneras med moderbolaget den 31 oktober 2023. I framtiden kommer…

News

Granlund återupptog en snabb tillväxttakt och ökade omsättningen med 18,5 procent

14.02.2023 – Granlund gjorde ett gott resultat år 2022. Tillväxten uppkom till följd av både organisk tillväxt och företagsförvärv.

News

Smarta och kundorienterade sjukhus – IHDA-alliansen tar ut finsk sjukhusprojektering i Europa

29.08.2022 – IHDA-projektet (Integrated Hospital Design Alliance) involverar de ledande sjukhusprojekteringsföretagen.

News
Pekka Metsi, Granlund

Granlund genomförde rekordmånga förvärv år 2021 – koncernen fortsätter att växa

16.02.2022 – Fusioner och förvärv har spelat en viktig roll i Granlunds strategi under lång tid.

News

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Bli bland de första att ta del av de senaste nyheterna och trenderna kring Granlund och fastighets- och byggsektorn

Sök