Skip to content
Västra terminalen 2 vägleder passagerarna med funktionell belysning

Västra terminalen 2 vägleder passagerarna med funktionell belysning

26.8.2022 – Granlund ansvarade för projekteringen av el, AV och belysning samt dagsljussimuleringen på Västra terminalen 2 i Helsingfors, som är Europas mest trafikerade passagerarhamn.

Tjänster
Elprojektering, Ljusdesign
Platser
Huvudkontor
Bild: Mikael-Linden

Elprojekteringen för Västra terminalen 2 fokuserade på användar- och reseupplevelserna. 3D-modellering användes till stöd för el-, AV- och ljudåtergivningsprojekteringen.

Nära samarbete mellan projektörer

Totalt 140 företag deltog i arbetet att bygga terminalen och dess infrastruktur. Därför var smidiga rutiner, effektiv organisation och säkerhet på byggplatsen enormt viktiga faktorer. Terminalen driftsattes i etapper och projektet slutfördes två månader tidigare än planerat.

”Den nya terminalen är oerhört viktig för hela den finska sjötrafiken, och därför var alla motiverade att leverera bästa möjliga arbete”, säger Tero Nieminen, projektledare för elprojektering på Granlund. ”Tack vare ett nära samarbete mellan beställare, byggplats och projektörer kunde vi fokusera på att hitta optimerade lösningar och överträffa tidsschemat.”

Tack vare ett nära samarbete mellan beställare, byggplats och projektörer kunde vi fokusera på att hitta optimerade lösningar och överträffa tidsschemat.

Tero Nieminen, projektledare, Granlund Oy

Årets inomhusbelysningsprojekt 2017

Västra terminalen 2 i Busholmen fungerar som hamn för den reguljära snabbtrafiken mellan Helsingfors och Tallinn. Belysningsprojekteringen var en viktig del av installationsprojekteringen eftersom belysning kan användas för att åstadkomma ett smidigt passagerarflöde inne i terminalen. Belysningsprojektörerna använde lösningar som enkla linjära armaturer.

Den finska elprojekteringsföreningen NSS ry utnämnde Västra terminalen 2 till årets inomhusbelysningsprojekt 2017. Juryn beskrev Västra terminalen 2 som en föredömlig kombination av arkitektur, funktionalitet och belysning. Dessutom möjliggör de stora fönstren dagsljusinsläpp med hjälp av dagsljussensorer.

Bilder: http://www.valosto.com/inenglish

Vill du veta mer?

Topi Volama

Affärsområdeschef
Granlund Oy

Västra terminalen i Helsingfors hamn

  • Elprojektering
  • Ljusdesign
  • Projektering av audiovisuella lösningar och presentationsteknik
  • Simulering/beräkning av dagsljus

No references found.

Be om mer information eller begär en offert

Berätta om ditt projekt eller vilken typ av tjänst du söker. Vi tar kontakt med dig inom kort.

Hitta din närmsta kontaktperson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Bli bland de första att ta del av nyheter från Granlund och byggsektorn.

Sök