Skip to content
Byggnadstekniska tjänster och energikonsultation åt Helsingfors-Vanda flygplats

Byggnadstekniska tjänster och energikonsultation åt Helsingfors-Vanda flygplats

26.8.2022 – Samarbetet mellan Helsingfors-Vanda flygplats (Finavia) och Granlund har pågått i många år med bland annat renoveringsprojekt på flygplatsområdet, byggnadstekniska tjänster och energi- och miljörådgivning.

Tjänster
VVS-projektering, Styr- och reglerprojektering, Elprojektering, Brandsäkerhetsprojektering, Granlund Manager
Platser
Huvudkontor

Byggnadsteknik på Hilton Helsingfors flygplats

Granlund ansvarade för projektering av VVS, el, styr- och reglerteknik, brandbekämpning samt belysning vid utbyggnaden av Hilton-hotellet på Helsingfors flygplats. Det skedde i två etapper, år 2007 och 2011. Vi projekterade också AV-system för hotellets balsal, restaurang och konferensrum.

Nya byggnadstekniska tjänster för långdistansterminalen

Vi var delaktiga i utbyggnaden av långdistansterminalen på Helsingfors flygplats år 2009 och i renoveringen av lobby 2, 3 och 4 under år 2011–2014. Renoveringen av flygplatsens äldsta del innebar byggnation av nya handels- och restauranganläggningar, samt en uppdatering av de byggnadstekniska tjänsterna och säkerhetskontrollfunktionerna. När det kom till belysningsprojekteringen var energieffektivitet, servicemöjligheter och visuell tydlighet viktiga delar.

Utmärkta upplevelser och tjänster samt smidiga resor var centrala faktorer i projekteringsprocessen, och därför krävde tillbyggnaden förstklassig byggkompetens.

Samuli Haapasalo, president och VD för Helsingfors flygplats

Omfattande utvecklingsprogram på Helsingfors flygplats

År 2014 inledde Helsingfors flygplats ett omfattande utvecklingsprogram som även innefattade byggnationen av en ny bussterminal. Eftersom terminalen betjänar passagerare dygnet runt låg stort fokus på inomhusklimatet och energieffektiviteten vid projekteringen av de byggnadstekniska tjänsterna. Bland annat automatiskt dimbara LED-armaturer vilka skapar rätt atmosfär.

Som en del av utvecklingsprogrammet har flygplatsen också utökat sin transferpassagerarkapacitet genom att bygga nya passagerarterminaler och en avgångsterminal. Granlund ansvarade projektering av VVS, styr- och reglerteknik, sprinkler, ljus, el och ljud vid södra och västra piren samt för samordning av underhållssystemet. Vi fungerade också som konsult inom frågor som rörde miljö, energi och BREEAM.

Vill du veta mer?

Jukka Tyni

Senior Advisor
Granlund Oy

Helsingfors-Vanda flygplats

No references found.

Be om mer information eller begär en offert

Berätta om ditt projekt eller vilken typ av tjänst du söker. Vi tar kontakt med dig inom kort.

Hitta din närmsta kontaktperson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Bli bland de första att ta del av nyheter från Granlund och byggsektorn.

Sök