Skip to content
Nokias campus i Esbo – en ny digital arbetsplatsupplevelse

Nokias campus i Esbo – en ny digital arbetsplatsupplevelse

26.8.2022 – Nokia gjorde arbetsytorna på sitt campus i Esbo smartare med ny appteknik.

Branscher
Kontor
Tjänster
Smart Building
Platser
Huvudkontor

Vårt konsultteam för Smart Building samarbetade med Nokia, som ville förbättra den interna tekniken för de 3 000 medarbetarna på deras Esbo-campus. Projektets mål var att förbättra användarupplevelsen ytterligare, öka samarbetet mellan team och individer samt minska onödig kontorsanvändning på det nya campuset.

Med användarupplevelsen och personalflödet i fokus för den digitala byggnadstekniken insåg Nokia behovet av att ta ett steg längre än vad standardförändringarna stipulerade. De valde då att använda den Smart Building-rådgivning och teknik som finns tillgänglig via Granlund. När vi väl hade upprättat kontakt med Nokia och projektet startats utvecklades diskussionsämnena snabbt vad gällde allt från belysning, ventilation och andra tekniska system till att identifiera smarta appar som den mest praktiska lösningen.

Om man som medarbetare kan beställa lunch eller taxi med ett knapptryck på en smarttelefon borde det vara lika enkelt att boka ett mötesrum i din egen kontorsbyggnad – och det kan vara precis så enkelt, med rätt teknik.

”Appkulturens uppkomst har ökat våra förväntningar och i grunden förändrat sättet på vilket vi interagerar med våra personliga och byggda miljöer. Om man som medarbetare kan beställa lunch eller taxi med ett knapptryck på en smarttelefon borde det vara lika enkelt att boka ett mötesrum i din egen kontorsbyggnad – och det kan vara precis så enkelt, med rätt teknik. Att införliva den här typen av teknik gör inte bara medarbetarnas upplevelse smidigare och mer interaktiv, utan det ökar också produktiviteten och medarbetarnas tillfredsställelse”, säger Ken Dooley, teknikdirektör på Granlund.

Nokias fastighetsteam förstod redan fördelarna med smarta appar och var redo att anamma ett modernt förhållningssätt till verksamheten på kontoret. Fas ett i projektet innebar implementeringen av en smart kontorsapp som ger anställda möjlighet att hitta lediga arbetsytor och skrivbord på campus och därigenom slösa mindre tid på att hitta en arbetsplats för dagen. Om funktionen är aktiverad i deras app får medarbetare också möjlighet att dela sin plats på kontoret med kollegerna.

Att boka ett mötesrum kräver ett minimalt antal klick, och om ett spontanmöte äger rum i ett ledigt mötesrum larmar rumsgivare systemet och markerar rummet som upptaget. Dessa enkla men effektiva förändringar ger en miljö som främjar teamsamarbetet, vilket i slutändan uppmuntrar anställda att tillbringa mer tid på kontoret istället för att arbeta hemifrån.

Genom att definiera slutanvändarnas krav och matcha dem med smart appteknik och hårdvara kunde teamet hantera utbyggnaden av en lösning som bäddades in direkt i personalens telefoner och bärbara datorer.

Arbetsgivare söker nya sätt att minska personalomsättningen, bortom befordringar och bonusar. De måste tillhandahålla en friktionsfri miljö där arbetsdagen på kontoret löper smidigt.

”Den moderna arbetskraften tittar på mer än bara lön och semester när de börjar sitt yrkesliv eller funderar på att byta jobb. De söker efter en upplevelse. Vi märker att arbetsgivare med detta förändrade synsätt söker nya sätt att säkerställa att personalen stannar kvar, bortom befordringar och bonusar. De måste tillhandahålla en friktionsfri miljö där arbetsdagen på kontoret löper smidigt”, säger Ken Dooley.

När arbetsplatsfunktionerna implementerats var projektets andra fas att implementera den smarta restaurangappen. Den gör det möjligt för personal att se väntetiden i varje restaurangområde i realtid och betala lunchen via sin app. Detta minskade inte bara den del av rasten som slösades bort på att vänta, utan kundflödet i restaurangområdet förbättrades också avsevärt.

Hela projektet slutfördes med fyra snabba implementeringar över en sex månader lång tidslinje inklusive testning, driftsättning, personalkommunikation och utbildning.

Vill du veta mer?

Nokias campus i Esbo – en ny digital arbetsplatsupplevelse

Nokia är ett finskt telekombolag. Företaget föddes 1865 som ett enda pappersbruk, och efteråt har Nokia haft verksamhet i en rad industrisektorer inklusive kablage, pappersprodukter, gummistövlar, däck, tv-apparater och mobiltelefoner. Läs mer om Nokia-byggnader här

Vår del i projektet

No references found.

Be om mer information eller begär en offert

Berätta om ditt projekt eller vilken typ av tjänst du söker. Vi tar kontakt med dig inom kort.

Hitta din närmsta kontaktperson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Bli bland de första att ta del av nyheter från Granlund och byggsektorn.

Sök