Skip to content
Granlund deltog i projekteringen av en ny hissfabrik i Indien

Granlund deltog i projekteringen av en ny hissfabrik i Indien

26.8.2022 – Granlund stod för konceptprojekteringen av projektets husteknik- och automationssystem.

Tjänster
Styr- och reglerprojektering, Driftssäkring och driftsättning
Platser
Huvudkontor

Både bostäder och handelsbyggnader byggs i allt större takt i Indien. För att säkerställa en smidig rörlighet i dessa nya byggnader behövs ett stort antal hissar. Som ett svar på denna efterfrågan har hissföretaget Kone byggt en ny stor produktionsanläggning i Chennai i Indien.

Hissfabriken togs officiellt i drift i november 2019. Enligt Simo Lassila, direktör för Supply Chain-utveckling på Kone, är tillverkningskapaciteten på hissfabriken cirka 20 000 hissar per år.

”Fabriken betjänar i första hand den växande indiska marknaden. En del av hissarna som tillverkas i Chennai exporteras dock också till andra asiatiska länder.”

Fabriken betjänar den växande indiska marknaden.

Projekteringsexpertis från båda länder

Granlund tillhandahöll konceptutformningen till projektets installationsteknik samt styr- och reglersystem.

”I konceptutformningen var det första steget att komma överens med Kone om fabrikens allmänna specifikationer, mål och kapaciteter. Därefter utarbetade den indiska designfirman mer detaljerade planer utifrån vad som avtalats. Granlund såg till att de lokala planerna låg i linje med målen. Vi fungerade också som teknisk rådgivare i projektet”, säger Matti Sinisalo, gruppchef på Granlund.

Matti Sinisalo säger att det inte var meningsfullt för kunden att få allt projekteringsarbete utfört i Finland eftersom projekteringsarbetet är så mycket billigare i Indien.

”Det behövs emellertid en finsk part för att säkerställa att arbetet följer europeiska kvalitetsnormer. Kone har till exempel mycket strikta miljö- och arbetssäkerhetsnormer. Vid projekteringen av fabriken i Chennai ägnades också särskild uppmärksamhet åt produktionskontinuiteten, för att säkerställa att ett fel i en process inte skulle avbryta driften någon annanstans”, konstaterar Simo Lassila.

Vid projekteringen av fabriken i Chennai ägnades också särskild uppmärksamhet åt produktionskontinuiteten, för att säkerställa att ett fel i en process inte skulle avbryta driften någon annanstans.

Granlund deltog också i driftsättningen av fabriken. ”Före driftsättningen testade vi till exempel fabrikens automations- och brandsläckningssystem grundligt”, säger Matti Sinisalo.

Kones betrodda partner

Simo Lassila säger att Granlund valdes till projektet tack vare tidigare goda erfarenheter. Han beskriver Granlund som Kones betrodda partner.

”Vårt samarbete har pågått i nästan tjugo år. Granlund har bland annat deltagit i våra hissfabriksprojekt i Mexiko och Kina.”

Enligt Simo Lassila har Granlunds ingenjörer genom åren lärt känna Kones processer och kvalitetskrav på djupet.

”De vet hur de ska förmedla våra åsikter till andra parter och kan föra vår talan, vilket gör det mycket enklare att hantera olika frågor.”

Genom åren har Granlunds ingenjörer lärt känna Kones processer och kvalitetskrav på djupet. De vet hur de ska förmedla Kones åsikter till andra parter och kan föra deras talan, vilket gör det mycket enklare att hantera olika frågor.

Enligt Simo Lassila gick fabriksprojektet i Chennai bra. Det finns även planer för kommande projekt i närheten av fabriken.

”Härnäst kommer vi med Granlunds hjälp bygga ett hisstesttorn i Chennai.”

Vill du veta mer?

Jari Innanen

Affärschef, datacentral
Granlund Oy

Kones hissfabrik i Chennai

KONE:s nya fabrik i Chennai i Indien, som täcker 50 000 kvadratmeter och sysselsätter cirka 600 personer, har projekterats med säkerhet, hållbarhet och miljöklassning i åtanke.

KONE har haft verksamhet i Indien sedan 1984, och är i dag det ledande hissföretaget i landet. KONE India har sin bas i Chennai och betjänar kunder över hela landet genom fler än 50 filialer. KONE India sysselsätter över 5 000 personer. Utöver produktionsanläggningar och kundvårdscenter är Chennai också hem för ett av KONE:s nio globala FoU-center, vilket ytterligare stärker företagets position som innovationsledare.

Gå till Kones webbplats

Vår del i projektet

Huvudkontor

Byggnadstekniska tjänster åt OP:s nya huvudkontor

Service

Elprojektering, Ljusdesign, Brandsäkerhetsprojektering, Tele- och säkerhetsprojektering

Industry

Kontor

Granlund ansvarade för projekteringen av el, belysning och sprinkler samt för företags- och anläggningssäkerheten vid renoveringen av OP Groups Hiidenkivi-kontor…
Referens
Huvudkontor

Västra terminalen 2 vägleder passagerarna med funktionell belysning

Service

Elprojektering, Ljusdesign

Industry

Granlund deltog i projekteringen av en ny hissfabrik i Indien

Granlund ansvarade för projekteringen av el, AV och belysning samt dagsljussimuleringen på Västra terminalen 2 i Helsingfors, som är Europas…
Referens
Granlund deltog i projekteringen av en ny hissfabrik i Indien

Husteknikprojektering och driftsättning åt Västmetron

Service

Granlund deltog i projekteringen av en ny hissfabrik i Indien

Industry

Granlund deltog i projekteringen av en ny hissfabrik i Indien

Vi deltog i båda faserna av Västmetron (1 och 2) som expert på VVS, byggnadsautomation och elprojektering samt brandbekämpning.
Referens
Huvudkontor

Byggnadstekniska tjänster och energikonsultation åt Helsingfors-Vanda flygplats

Service

VVS-projektering, Styr- och reglerprojektering, Elprojektering, Brandsäkerhetsprojektering, Granlund Manager

Industry

Granlund deltog i projekteringen av en ny hissfabrik i Indien

Samarbetet mellan Helsingfors-Vanda flygplats (Finavia) och Granlund har pågått i många år med bland annat renoveringsprojekt på flygplatsområdet, byggnadstekniska tjänster…
Referens

Be om mer information eller begär en offert

Berätta om ditt projekt eller vilken typ av tjänst du söker. Vi tar kontakt med dig inom kort.

Hitta din närmsta kontaktperson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Bli bland de första att ta del av nyheter från Granlund och byggsektorn.

Sök